Stredoeurópskym hotelom rástla výkonnosť, darilo sa aj Bratislave

25.08.2015 Celý región

Bratislava 25. augusta (TASR) – Európske hotely v minulom roku navštívilo takmer 600 miliónov cudzincov a zaznamenaných bolo 2,7 miliardy prenocovaní, čo predstavuje nový rekord. Vyplýva to z aktuálnych údajov realitno-poradenskej spoločnosti Cushman & Wakefield, podľa ktorej rástli všetky ukazovatele ich výkonnosti aj v prvej polovici tohto roka. Priemerná denná cena za izbu sa zvýšila medziročne o 8 % na 112 eur, obsadenosť zo 65 % na 68 % a priemerný príjem na dostupnú izbu vzrástol o 11 % na 76 eur.

„K hlavným faktorom rastu v roku 2015 patrí stále silná vlna medzinárodných turistov prichádzajúcich do Európy posilnenej ázijskými turistami. Navyše sa tu prejavuje vplyv silného dolára, ktorý vyvoláva dopyt Američanov a problémy v severnej Afrike, ktoré vedú Európanov k tomu, aby dovolenku trávili na domácom kontinente,“ zdôvodnil vedúci stredoeurópskeho hotelového tímu spoločnosti Frédéric Le Fichoux.

Darilo sa aj hotelom v strednej Európe. Investície v hotelovom sektore tam za prvých šesť mesiacov 2015 presiahli 265 miliárd eur. Z priaznivých makroekonomických ukazovateľov podľa poradenskej firmy v regióne najviac ťažili Praha, Budapešť, Bratislava a Varšava. Praha ostatné zmienené mestá prekonala z pohľadu priemernej dennej ceny za izbu na úrovni 80,3 eura pri medziročnom raste o 10,4 % i priemerného príjmu na dostupnú izbu, ktorý stúpol o 18 % na 54,7 eura.

V Bratislave vzrástla priemerná denná cena za izbu v prvom polroku medziročne o 1,9 % na 59,4 eura. Obsadenosť hotelov sa v tomto období zvýšila o 11,3 % na 57,6 % a priemerný príjem na izbu stúpol o 13,4 % na 34,2 eura.

V analýze sa ďalej konštatuje, že vďaka dvojcifernému rastu, dostupnosti úverov a opätovnému záujmu investorov o tento región je investičná aktivita na vzostupe tak v oblasti investičných produktov, ako aj výstavby. Spoločnosť očakáva, že do roku 2016 pribudne 764 izieb v troj- až päťhviezdičkových hoteloch vo Varšave, 500 izieb v Budapešti a v Prahe by sa mal do roku 2017 tento segment rozšíriť o 727 izieb.
 

Vyberte región